ГІГАБІТНІ МЕРЕЖІ ПОДІЛЛЯ: Від практики до професійного зростання

ГІГАБІТНІ МЕРЕЖІ ПОДІЛЛЯ: Від практики до професійного зростання

Товариство з обмеженою відповідальністю “ГІГАБІТНІ МЕРЕЖІ ПОДІЛЛЯ” є регіональним структурним підрозділом всеукраїнського інтернет-провайдера “Мережа Ланет”.

Підприємство надає послуги з доступу до всесвітньої мережі інтернет та кабельного телебачення на території м. Кам’янець-Подільський та Хмельницької області.

Практика проходила на базі таких структурних підрозділів підприємства:
• відділ розвитку та будівництва (відповідає за розширення мережі, будівництво оптоволоконних ліній для підключення нових населенних пунктів);
• відділ експлуатації мереж (виконує встановлення та заміну активного мережевого обладнання та здійснює цілодобовий моніторинг стану мережі);
• монтажний відділ (виконує підключення абонентів до мережі та надає послуги з ремонту обладнання).

На підприємстві використовується універсальне програмне забезпечення (ОС Windows, CentOS, Ubuntu, Rocket.chat) та спеціалізоване (білінгова система, система моніторингу Zabbix, додатки для працівників монтажного відділу і відділу експлуатації мереж – Бігунок, Linkmeister).

 

Апаратне забезпечення представлене комутаторами, абонентськими терміналами ONU, роутерами і т.п. Підключення абонентів здійснюється за технологіями Ethernet та EPON.

Під час проходження практики під керівництвом працівників монтажного відділу та відділу експлуатації мереж студенти виконували такі завдання:
• дослідження обладнання, що використовується на підприємстві;
• знайомство зі спеціалізованим програмним забезпеченням;
• підключення абонентів до мережі інтернет та ремонт мережевого обладнання;
• монтаж різних видів абонентських кабелів (“витої пари”, оптичного кабелю).

Протягом практики студенти ознайомились зі структурою підприємства та організацією взаємодії його підрозділів, навчилися налаштовувати і ремонтувати мережеве обладнання, детально розглянули процес резервування живлення активного обладнання та підготовки пасивного мережевого обладнання для підключення абонентів за технологією EPON.