Засідання наукового семінару

Засідання наукового семінару

«Сучасні проблеми комп’ютерних наук»

Щороку в третю суботу травня відзначається професійне свято працівників науки України. Покликане воно акцентувати увагу суспільства на переважаючій ролі науки в динамічному поступі людства та вшанувати всіх видатних науковців за їхні досягнення, що допомагають нам благополучно жити й безперервно розвиватись, примножуючи здобутки попередніх поколінь.

Загальновідомо, що активні наукові дослідження відіграють вирішальну роль у еволюції цивілізацій, є передумовами економічного розвитку та процвітання країн, дієвим рушієм удосконалення інтелектуального й культурного потенціалу людей. Надзвичайно важливо прищеплювати любов до наукових пошуків у юнаків і дівчат, зокрема в студентської молоді, та дбайливо плекати молодих науковців. Цим у тому числі займаються наші викладачі.

Наукова діяльність в Університеті Огієнка органічно інтегрується в освітній процес і є запорукою формування необхідних компетентностей у здобувачів вищої освіти. Науково-педагогічні працівники фізико-математичного факультету, усвідомлюючи фундаментальне значення наукових досліджень у підготовці сучасних конкурентоспроможних фахівців, намагаються постійно залучати студентів до різноманітних цікавих і корисних наукових проєктів, відкриваючи їм двері в успішне майбутнє, сповнене професійних звершень на благо країни, особистого зростання та добробуту.

З нагоди Дня науки 14 травня 2021 року на базі онлайн-платформи Google Meet було організовано засідання наукового семінару «Сучасні проблеми комп’ютерних наук», під час якого обговорювались питання, пов’язані з підготовкою магістрантами факультету дипломних робіт, присвячених актуальним задачам сьогодення й пошуку можливостей їх розв’язання з використанням новітніх досягнень наукоємних теорій та інформаційних технологій.

У роботі наукового семінару взяли участь викладачі кафедри інформатики та магістранти фізико-математичного факультету, зокрема спеціальностей 122 «Комп’ютерні науки» та 014 «Середня освіта (Фізика)». Юрій Малищук розповів про стан виконання своєї дипломної роботи, завдання якої полягає в автоматизації процесу створення електронних календарів для тайм менеджменту освітнього процесу (науковий керівник роботи: доктор технічних наук, доцент кафедри інформатики Віталій Іванюк), Олександр Лоборчук доповів про стан дослідження щодо методів і засобів числової реалізації інтегральних моделей Вольтерри на нескінченному проміжку часу (науковий керівник роботи: доктор технічних наук, доцент кафедри інформатики Віталій Іванюк). Владислав Уваров повідомив про результати дослідження сучасного програмного забезпечення для обробки та аналізу даних спостереження сейсмічних подій (науковий керівник: кандидат фізико-математичних наук, доцент кафедри фізики Сергій Оптасюк), а Анастасія Марисюк поінформувала яким чином за допомогою нейронних мереж планує прогнозувати коливання курсу криптовалют (науковий керівник: кандидат фізико-математичних наук, доцент кафедри інформатики Тетяна Пилипюк). Маємо надію, що невдовзі й решта магістрантів долучиться до їх числа та зможе презентувати свої здобутки широкому загалу.

А тим часом на факультеті продовжується плідна пошукова, аналітична, науково-теоретична та експериментальна діяльність, впродовж якої студенти поступово збагачують свої знання, досліджують глибини різноманітних наукових теорій і законів, пізнають канони науково-технічної діяльності та готуються поповнити ряди науковців і практиків. Адже геніями не народжуються, таланти виховуються сумлінною та наполегливою працею.