Вічній і світлій пам’яті

Вічній і світлій пам’яті

26 лютого 2021 року вітчизняна наука й освіта втратила відомого вченого математика, інформатика й педагога, заслуженого діяча науки і техніки України, академіка Національної академії педагогічних наук України, доктора педагогічних наук, заслуженого професора Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова Жалдака Мирослава Івановича.

Поступово минає епоха піонерів розвитку комп’ютерних наук і становлення інформатики як навчальної дисципліни в закладах освіти України. З далеких 1960-х років Мирослав Іванович стояв у витоків впровадження комп’ютерної техніки в навчальний процес. Обійнявши в 1964 році посаду молодшого наукового співробітника в першій у нашій країні науково-навчальній електронно-обчислювальній лабораторії, яку розмістили в приміщеннях Київського державного педагогічного інституту імені О. М. Горького (нині НПУ імені М. П. Драгоманова), Мирослав Іванович поринув у роботу по організації програмістських та обчислювальних практик, що проходили студенти всіх вищих педагогічних навчальних закладів України на базі тієї лабораторії. Пізніше керував виконанням договірних науково-дослідних робіт, які виконували студенти та викладачі навчального закладу, й вже тоді почав усвідомлювати надзвичайну важливість формування науково обґрунтованої методичної системи навчання інформатики та донесення її до педагогічних працівників. Саме тому в ті давні для нас часи ним разом з колегами було підготовлено й опубліковано перші навчально-методичні матеріали: “Обчислювальна математика” (спецкурс для факультативних занять у середній школі; 1973 р.), “Елементи програмування” (посібник для вчителів; 1976 р.).

Коли лабораторію перенесли в окреме приміщення та на її базі утворили Головний обчислювальний центр Міністерства освіти України, а в інституті, зокрема на кафедрі вищої математики (яку з 1980 по 1985 рр. очолював Жалдак М. І.), з’явились програмовані мікрокалькулятори – одні з перших зразків мікропроцесорної техніки в навчальних закладах України, – виникла потреба у відповідних навчально-методичних матеріалах. Їх розробкою у співавторстві з іншими науковцями та педагогами зайнявся Мирослав Іванович. Відтак вийшли друком посібники: “На Вас чекають ЕОМ” (для учнів середніх шкіл; 1983 р.), “Чисельні методи математики” (посібник для самоосвіти вчителів; 1984 р.), “Основи інформатики і обчислювальної техніки” (методичний посібник для середніх професійно-технічних училищ; 1985 р.), “Програмування на мікрокалькуляторах” (навчальний посібник; 1985 р.), а згодом ще один унікальний і дуже корисний для свого часу – “Вивчення мов програмування в школі” (посібник для вчителів; 1988 р.)

Як тільки було прийнято рішення ввести, починаючи з 1985-1986 навчального року, в усіх середніх загальноосвітніх школах, середніх професійно-технічних училищах і середніх спеціальних навчальних закладах викладання курсу “Основи інформатики і обчислювальної техніки”, швидкими темпами почалась розробка та апробація ґрунтовної методичної системи навчання інформатики. В перші місяці другого семестру 1984-1985 навчального року розпочала діяльність в КДПІ ім. О. М. Горького новостворена кафедра основ інформатики і обчислювальної техніки (перша на теренах України), доцентом якої став Мирослав Іванович, а в 1989 році очолив її. Після захисту докторської дисертації М. І. Жалдак невпинно, завзято та наполегливо трудився на науково-педагогічній ниві, віддаючи всі свої сили, енергію, знання студентам, аспірантам, докторантам.

У 1991 році Мирославу Івановичу було присвоєно вчене звання професора, в 1995 році він став дійсним членом Академії педагогічних наук України, а в 2008 році його було обрано на посаду директора Інституту інформатики Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова.

За потужну, ефективну та вкрай важливу науково-педагогічну діяльність Жалдака Мирослава Івановича називають фундатором шкільної інформатики в Україні. Він був одним з авторів концепції змісту наскрізної освіти з інформатики і обчислювальної техніки для всіх ланок освіти (1993 р.), концепції інформатизації освіти в Україні (1994 р.), проектів Державного стандарту загальної середньої освіти в Україні з інформатики (1997 р., 2003 р.) та окремих галузевих стандартів вищої освіти. За його редакцією видано незліченну кількість збірників наукових праць, монографій та посібників. Впродовж своєї плідної науково-дослідної та творчої роботи академік М. І. Жалдак опублікував понад 300 робіт, серед яких понад 50 книг і брошур. Під керівництвом Мирослава Івановича захищено 39 кандидатських і 15 докторських дисертацій.

Ім’я Жалдака Мирослава Івановича назавжди вписано золотими літерами в історію освіти нашої країни! Учні та колеги безмежно поважають і цінують його, а також продовжують розпочату ним діяльність, спрямовану на фундаменталізацію навчання інформатичних дисциплін.

Велика вдячність і шана Вам, Учителю!