Міжнародний науковий симпозіум “Питання оптимізації обчислень (ПОО-XLVI)”

Міжнародний науковий симпозіум “Питання оптимізації обчислень (ПОО-XLVI)”

24–27 вересня 2019 року на базі Інституту кібернетики імені В.М. Глушкова НАН України в м. Києві відбувся Міжнародний науковий симпозіум «Питання оптимізації обчислень (ПОО-XLVI)», присвячений 50-річчю від дня проведення І-го симпозіуму та літньої математичної школи з питань точності та ефективності обчислювальних алгоритмів. Це вже другий науковий форум Інституту кібернетики, в якому співорганізатором являється Кам’янець-Подільський національний університет імені Івана Огієнка. Викладачі кафедри інформатики, професор Федорчук В.А. та доцент Іванюк В.А. прийняли участь у роботі симпозіуму.

В ході роботи симпозіуму обговорювалось багато важливих питань, що пов’язані з оптимізацією обчислень на комп’ютерах різної архітектури при розв’язанні широкого спектру прикладних задач. Цікавими були спогади співробітників Інституту кібернетики, яким пощастило працювати разом з Віктором Михайловичем Глушковим.

Для учасників симпозіуму було організовано екскурсію в обчислювальний центр Інституту кібернетики, де було продемонстровано роботу суперкомп’ютерів для інформаційних технологій (СКІТ) — високоефективних обчислювальних кластерних систем СКІТ-1, СКІТ-2, СКІТ-3 та СКІТ-4.

Суперкомп’ютери СКІТ, об’єднані у Grid-систему, дають змогу розв’язувати принципово нові задачі трансобчислювальної складності в галузі науки, економіки, екології, сільського господарства, техніки, безпеки, в космічній та інших галузях. Уже сьогодні на цих кластерних супер-ЕОМ реалізовано низку інформаційних технологій розв’язання важливих класів задач практичного застосування.

Екскурсію в обчислювальному центрі проводив випускник фізико-математичного факультету, кандидат фізико-математичних наук, науковий співробітник Інституту кібернетики імені В.М. Глушкова НАН України Сидорук В.А.